viernes, 13 de diciembre de 2013

Conclusions GITIC



Tanquem el semestre amb les conclusions de GITIC, a dalt podem observar un popplet, és a dir, un resum de tot aquests mesos amb allò que hem anat aprenent. 

Com a futurs mestres necessitem dominar les eines digitals per poder informar i protegir als nostres alumnes de tots els perills que poden ocasionar una dolenta utilització d'aquestes tecnologies. Hem d'ensenyar als infants a saber digerir tota la informació que trobem a la xarxa i prevenir una infoxificació (excés d'informació que no es pot pair). 

Durant tot aquest temps, a les classes de GITIC, hem anat participant activament en el nostre procés d'aprenentatge. Per començar, vam anar cultivant la nostra creativitat amb diferents activitats que l'Elena ens proposava. A més a més, tots els treballs han sigut en parelles o grups, això ha fet que milloréssim les nostres habilitats de treball cooperatiu. 

Després de realitzar les activitats, les penjàvem al nostre blog i fèiem una reflexió personal sobre aquella activitat i quina utilització trobàvem que tenia per a l'educació. 

Per acabar, m'agradaria dir que he après molt al llarg d'aquests mesos i que he descobert moltes eines que no sabia que existien, o bé no les havia fet servir mai.

martes, 10 de diciembre de 2013

Article d'opinió


I el teu mòbil, on anirà a parar?

Amb aquest article vull fer saber a la població que els residus electrònics són un gran problema. A més a més, és un tema desconegut i fins fa poc també ho era per a  mi.
Els residus electrònics estan constituïts per ordinadors, telèfons mòbils, neveres, entre altres electrodomèstics, que ja han estat utilitzats. Han assolit una xifra important, tant en l’àmbit domèstic com laboral, a causa del consumisme dels països desenvolupats.
En l’actualitat els aparells electrònics canvien constantment. La gent vol anar sempre a l’última moda i això implica renovar-los a un ritme exagerat. La vida dels telèfons mòbils oscil·la entre 2-3 anys. Un cop han deixat de tenir una funció per a nosaltres, els llencem. La gran majoria d’aquests residus van a parar als països més pobres. Com a conseqüència de l’abocament d’aquests materials als països més desfavorits, la gent posa en perill la seva salut, ja que aquestes deixalles contenen elements tòxics.
Els abocaments provoquen la destrucció d’espais naturals. Per exemple, on abans hi havia un riu ara hi podem trobar muntanyes d’escombraries. Tot i això, hi ha  països, com Suïssa que, disposen d’instal·lacions per al reciclatge d’aquests residus. Per desgràcia, no poden fer un control total, ja que no tenen personal suficient i les instal·lacions són massa cares. D’altra banda, hi ha països, com Espanya, on més dels 70% dels residus electrònics es tracten de manera incontrolada.
Amb tot això, m'agradaria fer reflexionar a la població per tal que s’adonin que no és necessari canviar els seus aparells electrònics constantment.



domingo, 1 de diciembre de 2013

Cultura lliure i programari lliure

La xarxa és una eina que pot utilitzar tothom i qualsevol persona hi pot accedir i participar.
El programari lliure permet modificar la informació i poder recol·locar-la. A causa de la gran activitat a la xarxa, la informació que hi ha en ella va creixent per moments, es va retroalimentant, adaptant i desenvolupant. Els coneixements van augmentant gràcies a la participació dels usuaris.

Quan tu copies alguna cosa d'una altra persona per posar-ho en el teu blog, pàgina web, etc, has de mantenir un certs límits, ja que no pots apropiar-te de la informació dels altres.

A classe vam fer una activitat amb una eina anomenada Padlet. Vaig trobar aquesta activitat molt útil, ja que en l'àmbit educatiu podria ser fàcil de fer servir, dinàmica, etc. Amb ella podríem fer pluja d'idees, que els nens ens presentessin algun tema, etc.




Usos educatius dels blogs

El blog és el mitjà de comunicació que afavoreix l'aprenentatge actiu. A més, permet establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu. Els blogs tenen diversitat de funcions i usos, per exemple, elaborar textos en què intervenen diferents llenguatges: fotos, vídeos, àudio, presentacions, etc.
El blog en l'àmbit d'eina 2.0 o de web social és definit com a sistema de gestió de continguts.
Els blogs, els wikis, les etiquetes, les entrades, etc. són algunes de les tecnologies que fomenten la col·laboració i l'organització de la informació entre els usuaris.
 "Una de les característiques de la web 2.0 és que són els mateixos usuaris els que creen i organitzen els continguts, amb la qual cosa s'estableix una estructura de la informació més horitzontal i democràtica."
Les webs socials principalment serveixen per poder compartir informació, continguts, etc. i és fa servir en molts àmbits, per exemple, l'educació, empreses, etc.
Una de les característiques que tenen els blogs és que permeten als lectors interactuar amb l'autor, és molt fàcil el seu ús, a més a més, amb un sol navegador pots editar i actualitzar el blog i les seves entrades.
" Fonamentalment, un blog serveix per exposar i intercanviar idees. És una eina de publicació i comunicació que està especialment preparada per organitzar i emmagatzemar tota aquesta informació". Educastur Blog
Un altre concepte molt important que tracta el llibre es la paraula blogosfera. La blogosfera és un conjunt de comunitats ben diverses de persones que conversen, que comparteixen unes pautes i patrons de comportament que possibiliten la comunicació de manera global. Les seves característiques són les següents:

  • És un organisme viu.
  • Els blogs creen comunitats que reforcen el sentit democràtic de la societat civil.
  • La blogosfera és el marc en el qual s'escenifica el canvi més gran d'internet.
  • El diàleg és la principal forma de manejar-se en aquest entorn.
  • Crea comunitat.
  • Aposta per una blogosfera horitzonal: ningú està per sobre ni per sota.
El blog té diferents parts:
  • Blogroll o llista de blogs: és un menú amb llista d'enllaços.
  • Comentari: es produeix l'intercanvi entre l'autor i el lector.
  • Enllaç permanent.
  • Etiquetes i categories: serveix per poder organitzar millor la informació.
  • Ping: sistema que serveix per difondre els nostres articles.
  • Plugin o "widget"
  • Post: és l'article o l'entrada.
  • Retroenllaços: pots crear enllaços per poder visualitzar l'article en concret d'un altre blog, etc.
  • RSS, feed o sindicació: consisteix en què una vegada selecciones les font d'informació d'interès, aquestes fonts enviïn avisos d'actualització a l'usuari, així l'usuari no ha d'anar comprovant si la informació ha canviat.
Aquí podeu trobar un breu resum del llibre "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents." Editorial UOC.

REFLEXIÓ PERSONAL:
Amb tot això podem dir que els blogs s'han convertit en un fenomen social.
Jo crec que els blogs són molt útils, sobretot en l'àmbit educatiu, ja que permeten combinar el treball a l'aula de manera senzilla i té la possibilitat de treballar a distància també. Ara hi ha molts nens que saben molt sobre les noves tecnologies, com a fet contrari trobem que hi ha professors que no les dominen tant, amb això vull dir que ens podem ajudar d'aquests alumnes perquè ens ajudin a nosaltres i als seus companys.
L'escola tradicional té un model d'aprenentatge on el professor dóna la informació i els alumnes la reben. L'escola Nova va trencar amb tots els esquemes de la tradicional, aquesta va creure que l'aprenentatge és basa en l'activitat de l'alumne, aprendre fent. És per això que els blogs són tant útils en l'àmbit escolar, aquestes eines permeten l'activitat activa dels nens, fomenten la seva creativitat, i el treball autònom o en grup. Amb això fem que l'alumne sigui el responsable del seu propi procés d'aprenentatge, ja que l'ensenyament està mediatitzat per l'activitat mental constructiva de l'alumne, qui manipula, explora, descobreix o inventa, llegeix o escolta explicacions del professor, el nen és el protagonista.

sábado, 30 de noviembre de 2013

PLE

PLE són les sigles en anglès de (Personal Learning Environment) són sistemes que ajuden als estudiants a prendre el control i gestió del seu propi aprenentatge. Això inclou el suport als estudiants:
  • Fixar els seus propis objectius d'aprenentatge.
  • Gestionar el seu aprenentatge, la gestió dels continguts i processos.
  • Comunicar-se amb altres durant el procés d'aprenentatge.
Amb tot això poden aconseguir els objectius de l'aprenentatge. El PLE es basa en 3 característiques que són:
  • Fonts d'informació.
  • Modificació.
  • Amb qui va aprendre.
Un PLE pot estar composat d'un o més subsistemes: així, pot tractar-se d'una aplicació d'escriptori o composat per un o més serveis web.
A classe vam fer en grups l'imatge que poder veure a continuació. L'activitat consistia en buscar una imatge que ens suggeris alguna cosa sobre el tema dels PLE.


Wikipedia. Entorno Personal de Aprendizaje. Recuperat a http://es.wikipedia.org/wiki/Entorno_Personal_de_Aprendizaje

viernes, 29 de noviembre de 2013

PDI

L'altre dia a classe vam fer servir el programa notebook aplicat a les PDI. Les PDI que predominen són les de la marca smart. El projecte que vam dur a terme va ser fer una presentació per a poder utilitzar-la en l'àmbit educatiu.
Us deixo l'enllaç on podeu trobar les diferents presentacions que vam crear o modificar.
https://drive.google.com/a/blanquerna.url.edu/?tab=wo#folders/0ByBXAuXVLfsVSF9DY1ZycENlbUU

Crec que l'ús de la PDI amb notebook és una eina molt dinàmica per poder-la fer servir a classe amb els nens. Em sembla un gran avenç passar de la pissarra de guix/ bolígraf a la pissarra digital. Les PDI responen a les necessitats de la societat i l'escola d'avui dia.
Aquesta pissarra permet l'accés directe a informació d'internet. M'agrada molt el fet de que els nens puguin fer recerca directa sobre el que tracten a l'aula i pugui ser projectat a la pissarra. De totes maneres, penso que el professor no pot dependre només de les noves tecnologies, aquestes haurien de ser un suport per a ell, no la base principal. No podem oblidar que les noves tecnologies poden fallar en qualsevol moment, i el mestre ha d'estar preparat per haver de canviar la dinàmica de la classe i poder continuar amb ella, és a dir, ha de tenir un plan B.

Una de les aplicacions que té la app de notebook és que permet esborrar i escriure conceptes, idees, imatges, etc. Amb aquesta app pots crear moltes activitats molt més dinàmiques que les tipiques fitxes característiques de l'escola tradicional.
Desgraciadament no totes les escoles disposen encara d'aquestes pissarres, ja que són més cares que la  tradicional, tot i que a la llarga el rendiment, el profit que se'n treu, i el ventall de possibilitats que ens ofereix és infinitament més gran que el de la pissarra tradicional.




domingo, 24 de noviembre de 2013

La Taxonomia de Bloom

La taxonomia  d'objectius de l'educació coneguda també com la taxonomia de Bloom és una classificació que inclou diferents objectius i habilitats que els educadors poden proposar als seus estudiants. La idea va sorgir en una reunió de l'Associació nord-americana de psicologia en 1948, amb la finalitat de facilitar la comunicació i l'intercanvi de materials entre examinadors. La comissió encarregada va ser liderada per Benjamin Bloom, psicòleg de l'educació a la universitat de Chicago.
La taxonomia de Bloom inclou recordar, entendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear.
  • Recordar: reconèixer, llistar, descriure, identificar, recuperar, anomenar, localitzar i trobar.
  • Entendre: interpretar, resumir, inferir, classificar, comparar, explicar i exemplificar.
  • Aplicar: implementar, desenvolupar, utilitzar i executar.
  • Analitzar: organitzar, descontruir, atribuir, trobar, estructurar i incorporar.
  • Avaluar: revisar, formular hipòtesis, criticar, experimentar, jutjar, detectar i provar.
  • Crear: dissenyar, construir, planificar, produir, idear i elaborar.
Vikipèdia. Taxonomia de Bloom. Recuperat a http://ca.wikipedia.org/wiki/Taxonomia_de_Bloom 

A classe vam fer una activitat molt dinàmica i divertida. L'activitat consistia en fer grups, els diferents grups anaven rotant i havíem de crear diferents espais. Aquesta activitat em va agradar molt i va fer que la classe fos diferent a totes les altres. El projecte que vam dur a terme el podríem aplicar a les aules, ja que fomenta molt el treball en grup. Amb aquesta activitat podem aprendre del que saben els altres i ells de nosaltres, ja que consisteix en anar construint un projecte en grup.

https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/la-taxonomia-de-bloom/


Conferència tablets i PDI

El passat 15 de novembre vam poder assistir a la conferència sobre les tabletes i IPads a l’aula.
En la conferència van explicar que eren aquests dos elements i quines utilitats tenen.
La pissarra digital és molt més que una pissarra normal. Està formada per un ordinador, un projector i una pantalla que és tàctil.
Un dels conceptes que van explicar va ser que la tecnologia hauria de ser un ajut per l’aprenentatge i no només per magnificar el que els mestres ja saben fer que és explicar.
Van explicar que el Col·legi Mare de Déu de la Mercè feia ja 6 mesos que treballaven amb iPads i tenien PDI des de P3 fins a 6è. Els iPads els poden trobar en les classes d’anglès, en treballs per projectes, en racons, etc.  Les apps més utilitzades són a les classes de matemàtiques, de llengua i expressió oral. Les apps es trien depenent del tema que es treballi. També fan servir apps autocorrectives.
Una de les preguntes que van sorgir va ser si els nens amb dificultats tenen les mateixes oportunitats que els que no fent servir aquest tipus de tecnologies. Per la nostra sorpresa ens van explicar que hi ha apps que ells poden fer servir. Amb aquestes activitats s’ha vist que els nens amb problemes es veuen molt més motivats.
Durant la conferència vam poder anar fent tweets, allà vaig posar la meva opinió sobre les noves tecnologies i sobre el que pensava durant la sessió.

La meva reflexió és que els mestres no poden dependre de les tecnologies, ja que no sempre poden funcionar i han de tenir altres recursos per poder fer la classe. Crec que un iPad no dóna la sensibilitat que necessitem per tractar amb nens, les noves tecnologies també tenen limitacions.

Adjunto una foto d'uns nens fent activitats amb l'iPad que ens van projectar a la conferència.


viernes, 22 de noviembre de 2013

Content Curation- Scoop-it

Content curation és l’acció que fem nosaltres quan seleccionem informació de la xarxa. Podem tenir el perill d’infoxicar-nos. 
Tenim un accés d’informació i se'ns fa molt difícil de poder seleccionar la informació. La dificultat no està en accedir, sinó en seleccionar. Cada cop hi ha eines a la xarxa que ens permeten fer la curació de l’informació.

Podem reeditar notícies d'altres persones.

Unes de les eines que vam fer servir a l'aula va ser Scoop-it.
Scoop-it és una eina online pràctica per a realitzar i compartir la vigilància reactiva d'informació de les paraules claus de la teva elecció. Està connectat a diferents fonts d'informació com Google ( blogs, actualitats...) i el twitter, Scoop-it permet compartir en forma de diari personal les millors pàgines web sobre temàtiques específiques.

REFLEXIÓ PERSONAL

Crec que el fet de saber seleccionar la informació és una tasca força complicada, ja que cada cop tenim més informació i es fa difícil poder trobar la correcta. És molt important ensenyar als nens a fer recerca de la informació i saber triar entre tot el ventall aquella que més convingui.
L'eina Scoop-it és molt útil per la cerca de notícies. Personalment no em va agradar gaire, és una eina que jo encara no faig servir.

En l'àmbit educatiu la podríem fer servir a l'aula per la recerca d'algun tema, buscar notícies relacionades amb el que estem treballant a classe, etc.

Aquí us deixo una de les meves activitats en scoop.it http://www.scoop.it/t/les-tablets-i-les-pdi-les-aules



viernes, 25 de octubre de 2013

Analitzem Blocs educatius

El contingut és sobre l'escola Cuca Fera, on pengen fotos de les activitats que van realitzant els infants.
En l'estructura podem trobar la capçalera, les entrades on surt la data i l'hora en què ha sigut feta la publicació, trobem rss o feed.
És un bloc molt útil pels pares, ja que poden veure el dia a dia dels seus fills a l'escola, poden guardar les fotos que van penjant i així tenir records dels seus fills amb els seus companys i mestres.
Els principals continguts d'aquest bloc són explicacions de les activitats que venen amb una foto adjunta, a més a més d'aquestes entrades els pares hi comenten molt.

En el bloc podem observar que es fan descripcions de les activitats que es duen a terme en l’escola, hi ha molts tipus de classificacions dels blocs, però aquest seria un bloc educatiu.
És molt útil perquè les famílies poden veure les fotos dels seus fills i les poden comentar.
És una eina útil per a què els pares puguin estar informats en tot moment que fan els seus fills a classe.

Les persones encarregades de publicar en aquest bloc són els diferents treballadors d’aquesta escola. 
En el bloc podem trobar diferents blocs, per tant diríem que és una blogosfera composta en diferents blocs per a cada aula i curs.
Podem trobar diferents widget o plugin, un calendari, un rellotge, hi ha diferents arxius depenent del mes que sigui i estan arxivades les activitats de cada mes. 
Es veuen visibles els comentaris que fan els pares i està vinculat a altres blocs d’interès (llista de blogs). 
En aquest bloc no trobem cap etiqueta.
En aquesta escola han decidit fer servir la plataforma blocs.xtec.cat en comptes de la que normalment utilitzem que és blogger.
Com ja he dit abans les entrades són descriptives i explicatives acompanyades de diferents imatges, ja que en aquest bloc es treballen les competències educatives.
Pel que fa referència als comentaris que hi ha en el bloc, podríem dir que són molt abundants.
El blog va dirigit als pares que porten als seus alumnes al centre i per aquells que encara no han decidit on portar als seus fills.
Una cosa curiosa d'aquest bloc és que té vinculades diferents blocs, enllaços.


jueves, 24 de octubre de 2013

Dibuix Drive




Aquesta imatge que podeu observar és un dibuix fet amb el drive, és una eina molt útil i dinàmica. Representa un pòster on fomentem la utilització de les noves tecnologies com els ordinadors portàtils, les tablets, etc. Com ja sabem, les TIC no són un substitut del llibre i del mestre. El professor ha de saber fusionar totes les eines que té en una!

Aquesta eina la podem fer servir amb els nens a classe per fer una pluja d'idees, un cartell, un resum de propostes, etc.
Personalment crec que és una eina molt fàcil de fer servir i que tothom pot entendre. La utilització d'aquesta aplicació faria les classes més dinàmiques i els nens ho passarien millor.

Formulari del Drive

 


Això és un formulari del Drive, una aplicació molt útil i dinàmica. Per a l'educació podria tenir moltes utilitats, ja que pots fer exàmens o activitats online i que els nens responguin des de l'ordinador. És una nova manera de fer exàmens i activitats molt més divertides i dinàmiques, segurament cridaria més l'atenció als alumnes i farien la feina més motivats.

viernes, 18 de octubre de 2013

Els ordinadors portàtils i els llibres digitals a les aules:



El Drive té moltes aplicacions, en aquesta entrada pots veure l'aplicació de presentació.
Aquesta aplicació és equivalent al power point, però amb la diferència que està a internet i ho pots obrir des de qualsevol ordinador!
Jo crec que és molt útil, d'aquesta manera no has d'anar amb el pen a tots llocs. L'únic inconvenient que li veig és que si no et pots connectar a internet no pots treballar.

sábado, 12 de octubre de 2013

EL TWITTER

Ahir vam fer servir el twitter a GITIC, jo no havia fet mai ús d'aquella aplicació.

El twitter és una eina força fàcil d'entendre i molt útil. Personalment em va agradar molt i vaig veure que amb el twitter podia seguir a famosos, amics, etc i també podia comentar, parlar i donar opinions sobre diferents temes.

Crec que és una eina que es podria fer servir a classe amb els nens, amb ella pots fer que escriguin tweets sobre temes que volen tractar i així obrir debats, també poden seguir algun famós i que després expliquin a classe les últimes novetats d'aquell. Com té coses bones, també en té de dolentes, si l'internet del centre no funciona no podràs fer servir aquesta aplicació i si el twitter en algun moment no funciona tampoc. A més a més, no pots escriure un nombre de paraules infinites, tens com a màxim 140 caràcters.

Tot i això segueixo pensant que és una eina molt divertida, didàctica i útil.

Per acabar penjo un muntatge que he fet jo amb diferents imatges de twitter.


viernes, 4 de octubre de 2013

Competència digital


Try our video maker at Animoto.


Reflexió competència digital:

La competència digital es pot dividir en 5 branques.
 - competència informacional.
 - competència tecnològica.
 - alfabetisme múltiple.
 - ciutadania digital.
 - competència cognitiva genèrica.
Totes aquestes branques comparteixen la mateixa idea, hem de saber utilitzar les TIC, saber trobar la informació hi ha més a més saber triar quina és la més adequada. Hem de saber fer servir les eines que ens proporciona i no ser un analfabet, conèixer el "iconos", saber escoltar àudios, etc.

Animoto:

L'Animoto és una eina 2.0 que serveix per fer vídeos de 30 segons amb imatges on pots introduir text i música. És una eina molt útil, ja que podem fer petites presentacions abans d'entrar en el tema que hem de tractar a classe.

El mestre ha de ser competent digitalment?

El mestre ha de ser competent digitalment per moltes raons, ara estem al món de l'internet, les noves tecnologies i aquestes noves tecnologies s'estan adaptant al món de l'educació. Són cada cop més les escoles amb pissarres digitals (PDI), ordinadors, i els mestres han de saber fer un bon ús del ventall de possibilitats que els ofereix aquest nou món.


viernes, 27 de septiembre de 2013

Voki



El voki és una eina 2.0 molt útil per fer presentacions més divertides, interactives, entretingudes amb infants. És una eina que pot fer la classe molt més interactiva i on els alumnes poden sentir més interès sobre què es treballa a classe.

Personalment la recomano.

Vídeo

Edu3.cat


Una webquest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d'internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats. (Definició consensuada a les segones jornades de Webquest, 2006).
Recuperat a http://ca.wikipedia.org/wiki/Webquest

Després de fer una breu introducció que és una webquest puc explicar l'activitat que vam fer a classe de GITIC. En aquest vídeo podem veure una webquest i com és el seu funcionament. Una webquest és una manera d'ensenyar més didàctica, divertida, amb ordinadors. És molt útil, ja que, les classes són més interactives i la gent pot viure molt més el tema que es tracta. A l'edu3.cat podem trobar diferents vídeos sobre temes, assignatures que es tracten a l'escola, per exemple, ciències socials, educació física, tecnologia, etc.

Presentació del blog

Hola em dic Cristina i sóc estudiant de primer de educació primària a la universitat blanquerna.

M'agraden molt els esports i fins ara he practicat atletisme i bàsquet. També he treballat amb nens de primària i d'infantil fent de monitora de natació i bàsquet.

En aquest blog podreu trobar el que treballem a les classes de GITIC.

Les fotos que podeu veure en aquesta entrada són d'aquest estiu a NY.